Tämä sinun pitäisi tietää omega-3, -6 ja -9 -rasvahapoista!

Oletko kuullut erilaisista rasvahapoista omega-3, -6 ja -9? Olemme keränneet tähän tarvitsemasi tiedot.

Tiesitkö, että rasvalla on suuri rooli kaikissa kehon soluissa? Tarvitsemme muun muassa omega-3, -6 ja -9 rasvahappoja merkittävien aineiden muodostamiseksi kehossa.

Välttämättömiä rasvahappoja ovat omega-3 ja -6. Ne ovat elintärkeitä ja niitä on lisättävä ruokavalion kautta.

Omega-3

Ihmisen fysiologialle tärkeimmät omega-3-rasvahapot ovat ikosapentaeenihappo (EPA), dokosaheksaeenihappo (DHA) ja alfalinoleenihappo (ALA).

Keho ei pysty itse tuottamaan omega-3-rasvahappoja, joten on tärkeää saada niitä ruokavalion kautta.

EPA ja DHA edistävät:

 • normaalia verenpainetta
 • sydämen normaalia toimintaa
 • aivojen normaalia toimintaa
 • normaalia näkökykyä

EPA: ta ja DHA: ta kutsutaan meren rasvahapoiksi. ALA muuttuu kehossa EPA: ksi ja DHA: ksi. Kasviperäisistä lähteistä löytyvä ALA muuntuu EPA: ksi ja DHA: ksi vähemmän tehokkaalla tavalla, joten on kannattavampaa nauttia suoraan EPA: ta ja DHA: ta merellisistä lähteistä.

Löydämme omega-3-rasvahappoja krillistä, rasvaisesta kalasta, siemenistä ja levistä.

Omega-6

Omega-6 on ryhmä välttämättömiä monityydyttymättömiä rasvahappoja. Se, että ne ovat välttämättömiä tarkoittaa, että keho ei tuota niitä itse, vaan saamme näitä rasvahappoja ruokavalion kautta. Linoleiinihappo on toinen nimi omega-6-rasvahapoille.

Omega-6 lähteitä ovat:

 • kasviöljyt
 • pähkinät
 • siemenet
 • viljatuotteet
 • munat
 • siipikarja
 • osa vihanneksista

Löydät omega-6:ta myös pikaruoista, kuten kakuista, kekseistä ja monen tyyppisistä leivistä. Omega-6 löytyy myös valmisruoista, pussikeitoista, margariineista, perunalastuista ja säilykkeistä.

Omega-6:ta kutsutaan tuotesisällössä usein ”kasviöljyksi”. Soijaöljy on teollisuudessa eniten käytetty.

Kuten näemme, normaalissa ruokavaliossa on monia omega-6-rasvahappojen lähteitä. On paljon yleisempää saada liian paljon omega-6-rasvahappoja kuin liian vähän.

Omega-9

Keho tuottaa tarpeellisen määrän omega-9-rasvahappoja yksinään. Siksi sinun ei tarvitse ottaa ylimääräistä näistä rasvahapoista.

Sinä et tarvitse myöskään niin paljon omega-9-rasvahappoja kuin omega-3:sta ja -6:sta. Omega-9-rasvahappoja on esim. rapsiöljyssä ja oliiviöljyssä.

Omega-3, -6 ja -9: Yhteenveto

Omega-6-rasvahappojen saanti normaalin ruokavalion kautta ja omega-9-rasvahappojen tuottaminen kehossa on riittävä. Näitä rasvahappoja ei ole tarpeen täydentää ravintolisillä. Omega-3-rasvahappojen riittävän saannin kannalta suositellaan nauttimaan 2 – 3 ateriaa rasvaisia kaloja viikossa.

Terveyssuositusten mukaan ihmisten, jotka eivät syö rasvaisia kaloja tai jotka syövät vain vähärasvaista kalaa, tulisi ottaa päivittäin kalaöljy tai muita omega-3-lisäravinteita.

Terveysviranomaiset ovat myös todenneet, ettei ole tieteellistä perustaa määrällisen suosituksen antamiselle omega-6- ja omega-3-rasvahappojen suhteesta ruokavaliossa.

*EPA ja DHA ylläpitävät sydämen terveyttä, normaalia näkökykyä ja aivotoimintaa 250 mg:n päiväannoksella.

Lämna en kommentar